Zelf een Mediterraanse tuin aanleggen

Er zijn talloze soorten stijlen waar je uit kunt kiezen als het aankomt op het aanleggen van een mooie tuin. Een van de stijlen die nog altijd erg populair is, is de Mediterrane tuin. Deze stijl tuin heeft door het tijdloze element altijd wel iets te bieden voor bij jou achter de woning.

Mocht je er achter willen komen wat de beste tips en tricks zijn om te volgen bij het aanleggen van een Mediterrane tuin dan raden wij je aan om snel verder te lezen. We laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Zorg voor een dynamische indeling

Wil je jouw tuin voorzien van een Mediterrane dan is het van belang om als eerste te kijken naar de indeling van de tuin. Bij een tuin met een Mediterrane stijl is het super belangrijk om te zorgen voor vloeiende lijnen. In tegenstelling tot een strakke tuin is het niet nodig om alles in rasters aan te leggen.

Doordat je niet te maken hebt met een gefixeerde indeling zal je veel meer vrijheid hebben. Je kunt kiezen voor vloeiende groentetuintjes of voor ronde bloempotten die je door de tuin heen zet. De dynamische indeling zorgt er al snel voor dat je tuin een ontspannen sfeer krijgt.

Breng wat meer decoratie aan

Wat we vaak zien bij de Italiaanse en Spaanse tuinen is dat er wat meer decoratie aan de tuin wordt toegevoegd. Dit is dan ook echt iets waar je bij stil moet staan bij het aanleggen. Door de juiste objecten in de tuin te zetten zal je altijd weer de aandacht kunnen trekken. Zo is het mogelijk om vazen neer te zetten en om een zitplekje in de tuin te creëren.

Leg hier een paar vrolijke kussens neer en zet er een paar Mediterrane planten omheen. Dit zorgt gelijk voor een zomerse uitstraling. Van belang is wel om het niet te vol te maken. Het moet namelijk niet overheersend zijn, de decoratie is er alleen als aanvulling.

Denk na over de beplanting

In tegenstelling tot de traditionele tuin is het bij de tuin met een Mediterrane stijl verstandig om te kiezen voor winterharde beplanting. Dit zijn planten die wel een zomerse uitstraling hebben, maar die niet kapot vriezen in de winter. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor lavendel, albizia of citrus.

Ook een granaatappelboom kan een leuke aanvulling zijn. Wil je wat meer geur terug laten komen in de tuin dan doe je er verstandig aan om rozemarijn en jasmijn te planten. Dit geeft je gelijk wat lekkers om aan te ruiken tijdens het tuinieren.

Door de unieke uitstraling is een tuin met een Mediterrane uitstraling echt een prima optie om voor te kiezen. Het is een relatief onderhoudsvriendelijke tuin. Mocht je dus wat minder tijd hebben om te tuinieren dan hoeft dit geen probleem te zijn. De tips en tricks uit dit artikel brengen met zich mee dat ook jij aan de slag kan met het aanleggen.

Jeremy Klaassen
Related Posts